Welk leiderschap is fundamenteel anders?

Het discours rond ondernemen en leiderschap wordt vandaag gekleurd met begrippen als ‘maatschappelijk verantwoord’, ‘duurzaam’, ‘globaal’, ‘ethisch rechtvaardig’. Vele termen die vandaag ‘in’ zijn beklemtonen een vernieuwing van leiderschap: authentiek leiderschap, bezielend leiderschap, dienend leiderschap, duurzaam leiderschap, empathisch leiderschap, ethisch leiderschap, gedeeld leiderschap, globaal leiderschap, holistisch leiderschap, lerend leiderschap, maatschappelijk verantwoord leiderschap, situationeel leiderschap, spiritueel leiderschap, systemisch leiderschap, waardengericht leiderschap, … Het zijn stuk voor stuk geweldig mooie aspecten om te streven naar een leiderschap dat er in de eerste plaats is voor de anderen, op een manier die in overeenstemming is met de aspiraties van die anderen. Ieder van deze termen belicht een waardevolle invalshoek.

We hebben leiders nodig die werken aan een fundamentele wijziging van hun manier van denken over ‘ondernemen’, ‘samenwerken’, ‘winst’, ‘klant’, ‘mede-werker’, ‘leider’, ‘volger’, ‘bezit’, ‘eigendom’, ‘macht’, …

Zulke leiders 

  • zijn bereid om hun uitgangspunten fundamenteel in vraag te stellen. Er is nood aan breed-spectrum denken, slow thinking (Daniel Kahneman), bewust afwisselend lineair en systemisch en lemniscatisch denken. We dienen een noodzakelijke dimensie toe te voegen aan de som van de bovenstaande aspecten: het meta-meta-meta-denken = onderzoeken hoe je denkt wanneer je denkt over leiden.
  • gaan verder dan ‘empathisch’ werken. We kunnen ons niet inleven in alle situaties of alle visies, we zijn als mens begrensd, zeker wat het inleven betreft. Menen dat we ons in alles kunnen inleven is een uiting van hoogmoed. Er is nood aan een leiderschap waarbij de lat van het ethisch en moreel handelen zeer hoog wordt gelegd, los van het al of niet kunnen inleven. Zich kunnen inleven mag niet de maatstaf zijn.
  • werken aan een evenwicht tussen de economische, de juridische, de culturele, de wetenschappelijke, de ecologische en de politieke dimensie van de samenleving en zorgen er voor dat geen enkele dimensie een ongezonde dominantie heeft. 
  • weten dat duurzaam omspringen met alle grondstoffen slechts een eerste stap is. We dienen een onderscheid te durven maken tussen grondstoffen die eigendom mogen zijn van een gemeenschap (bv. een staat) en grondstoffen die toebehoren aan de mensheid. Deze laatste soort mag door geen enkele staat geclaimd worden.
  • zijn bereid compromissen te sluiten en weten dat dit noodzakelijk is en tevens dat dit hun authentiek zijn niet in de weg staat. Geen mens kan en mag zich boven de andere mensen stellen. Leren omgaan met de grote diversiteit aan ‘waarheden’, visies, belevingen, ervaringen, oordelen, enz. is een uitdaging maar geen onmogelijke opdracht … voor de nieuwe leider.

Dit klinkt duidelijk idealistisch, niet? Utopisch zelfs. We hebben leiders nodig die deze utopie niet naast zich neerleggen. De Lemniscaat Academie wil bijdragen aan het ontwikkelen van dit leiderschap. Ik noem het vandaag even Zenvol leiderschap.

Advertenties

Je reactie is van harte welkom

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s